/ iStock/Getty Images
От Google ще плащат на медии партньори в три страни и ще предложат на някои потребители безплатен достъп до платени новинарски сайтове, съобщиха от технологичния гигант.

Съобщението идва след съдебни битки във Франция и Австралия заради отказа на Google да плаща на новинарски организации за съдържание. В публикация в блога фирмата заяви, че ще стартира "лицензионна програма за заплащане на издателите за висококачествено съдържание за ново преживяване на новините", което трябва да започне по-късно тази година.

Бред Бендър, вицепрезидент на Google по управление на продукти, заяви, че те са били в дискусии с партниращи издателства - включително Spiegel Group в Германия, Schwartz media в Австралия и бразилския Diarios Associados - от няколко месеца.
 

Google ще предложи също така да плати за безплатен достъп на потребителите да четат статии на платен сайт на на издател“, се казва в изявлението, без да се предлагат допълнителни подробности.

Какво търсихме най-много в Google през 2019? (ВИДЕО)

Бендер заяви, че програмата ще помогне на издателите „да осигурят приходи от съдържанието си чрез подобрено преживяване на разказването“. Той добави, че това ще се основава на инициативата Google News 2018, проект на стойност 300 милиона долара, който има за цел да се справи с дезинформацията онлайн и да помогне на новинарските сайтове да растат финансово.

Това се случва на фона на засилващите се призиви интернет технологични титани, по-специално Google да плащат за съдържание.

Редица европейски и световни медии, включително AФП, призовават Европейския съюз да приеме закони, които изискват интернет компаниите да плащат за произвеждания от тях материал.

През април регулаторът на конкуренцията във Франция заяви, че фирмата трябва да започне да плаща на медийните групи за показване на тяхното съдържание, като ѝ нареди да започне преговори, след като от месеци наред отказва да спазва новия европейски закон за цифрови авторски права.
БГНЕС