/ iStock/Getty Images
Американският технологичен гигант Google ще открие изследователски център за изкуствен интелект в Париж, съобщи френското правителство. Това е част от тенденцията големите технологични компании да базират екипи в европейски центрове, предаде АФП.

През последните години Google инвестира в инженерното си съоръжение в Цюрих, където се намират и екипи на Meta, Apple и Microsoft, фокусирани върху ИИ.

Amazon, друг голям играч в областта на изследванията на ИИ, има екипи, базирани на няколко места в Германия и Великобритания.

ИИ обхваща широк спектър от технологии, базирани на алгоритми и обработка на големи обеми от данни, които помагат за развитието на всичко - от онлайн рекламата до камерите на смартфоните.

Според изявление, публикувано от Министерството на финансите на Франция, новият институт на Google ще приеме поне 300 изследователи във френската столица.

"Инвестицията на Google във Франция още веднъж показва колко привлекателни са Франция и Европа за технологичните фирми, особено в областта на изкуствения интелект", се казва в изявлението.

Френската столица отдавна се стреми да бъде смятана за авангарден център за технологични фирми, а Meta създаде там изследователски екип за изкуствен интелект през 2015 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС