Неваксинирани граждани на Гърция на възраст над 60 години, които не са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, ще бъдат глобени 50 евро за януари и по 100 евро за всеки пореден следващ месец. Санкцията се въвежда с оглед влязлото от днес в сила решение за задължителна ваксинация на конкретната възрастова група.

Мярката беше съобщена в края на ноември – няколко дни по-късно депутатите в парламента гласуваха съответното решение. То предвижда „поради необходимост за защита на общественото здраве всички лица, родени преди 31 декември 1961 г. и живеещи на територията на Гърция, да се ваксинират задължително срещу COVID-19.

Глобата за януари ще бъде 50 евро, тъй като решението действа от средата на месеца, а за всеки следващ месец – 100 евро.

Глобата ще бъде издавана от Независимата агенция за явни приходи, а събраните средства ще бъдат изразходвани изключително за укрепване на националната здравна система в битката с епидемията.

От задължителна ваксинация са освободени лица, преболедували COVID-19 през последните 180 дни, ваксинираните в чужбина, както и тези с доказани здравни противопоказания да се ваксинират.

От конкретната възрастова група са ваксинирани 9 от 10 човека, а неваксинираните са над 300
БГНЕС