Мишел Барние
Мишел Барние / БГНЕС, архив
Главният преговарящ от името на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние обвини Великобритания, че изостава с изпълнението на ангажиментите си и предупреди, че ако това продължи, споразумение няма да има, предаде ДПА.

Лондон прави крачка назад, две крачки назад, три крачки назад от първоначалните ангажименти, каза Барние за вестник "Сънди таймс" в навечерието на четвъртия кръг от преговори за Брекзит, който трябва да започне следващата седмица. "Ако Лондон не съблюдава написаното в политическата декларация, договорена миналата есен от двете страни като отправна точка за преговори относно бъдещите отношения, няма да има споразумение", предупреди Барние.

Вече е факт: край на свободното придвижване към Великобритания

Миналата седмица Барние каза, че предстоящият кръг от преговори ще бъде решаващ за гарантиране на търговското споразумение с Великобритания след Брекзит. Трите предишни кръга от преговори завършиха без каквито и да било осезаеми резултати.

В края на януари Великобритания се оттегли от ЕС и се намира в преходна фаза, която ще продължи до края на годината. През това време страната все още остава част от вътрешния пазар и митническия съюз на общността.

Великобритания обяви нов митнически режим след Брекзит

Преходният период може да бъде удължен с две години - решение, което може да бъде взето на среща на високо равнище през юни.

Британският премиер Борис Джонсън обаче се противопоставя категорично на тази възможност.
БТА