Гибралтар
Гибралтар / iStock/Getty Images
В Гибралтар, 70 процента от чиито жители вече са ваксинирани срещу КОВИД-19, отпада изискването за носене на маска по улиците, а полицейският час ще бъде отменен, предаде Франс прес.

Местните власти в британската отвъдморска територия в най-южния край на Пиренейския полуостров са взели това решение, тъй като броят на новите случаи на коронавирус е "изключително малък" благодарение на "успеха на ваксинационната програма", каза министърката на здравеопазването Саманта Сакраменто.

В края на декември, когато броят на новозаразените в Гибралтар бе достигнал върхова стойност, там бе въведен полицейски час от 22 ч. до 6 ч. От тази вечер мярката, която вече бе смекчена, отпада, а баровете и ресторантите ще могат да работят до 2 ч. след полунощ.

От неделя отпада изискването на носене на маска по улиците. Маските обаче все още ще бъдат задължителни на затворените обществени пространства, в магазините и в обществения транспорт.

Пет милиона израелци са с поставена първа доза от ваксините

4200 от 34-те хиляди жители на Гибралтар се заразиха с новия коронавирус. Починаха 94 човека, повечето от които през януари и февруари, отбелязва АФП.
Гибралтарските власти се надяват всички местни жители да са получили по две дози ваксина срещу КОВИД-19 до средата на следващия месец.
БТА