/ iStock/Getty Images
Германското правителство планира да въведе строга карантина след Коледа, като затегне съществуващите мерки срещу разпространението на коронавирус. Това съобщи вестник „Билд“, позовавайки се на собствени източници на информация.

Германия ще започне ваксинацията срещу Covid-19 в началото на 2021г.

Според изданието, властите обсъждат вариант от 27-ми декемри до 3-ти или 10-ти януари да бъде затворен всичко, с изключение на супермаркетите. В плановете влиза училищната ваканция да започне седмица по-рано и да бъде удължена с една седмица.

Вестникът цитира канцлера Меркел, която заяви на заседание на фракцията ХДС/ХСС: „Ние сме длъжни да намалим броя на новозаразените. Решението за затягане на мерките трябва да бъде прието до Коледа“.

„Няма да можем да издържим тази зима без допълнителни мерки“, смята тя. Според нея, прекалено много се говори за масите с греяно вино, а твърде малко за хората, които се грижат за болните и за медицинските сестри.

Ангела Меркел възнамерява колкото е възможно по-скоро правителството да приеме необходимите решения. Не се изключва и варианта плановете ѝ да срещнат съпротивата на някои от премиерите на германските провинции.

Моргите в германска провинция без места за починалите с COVID-19

От 2 ноември в Германия действа режим на карантина. Най-малко за месец са затворени ресторантите, баровете и другите заведения за хранене, като продажбата на храни и напитки е разрешена единствено за вкъщи.

Не работят фитнесите, салоните за тату, басейните, козметичните и масажните студиа, театрите, кината и концертните зали. Останаха да работят детските градини и училищата, както и фризьорските салони и магазините.

На обществени места е разрешено събирането на максимум две домакинства, а нощувките в хотелите са разрешени само по необходимост, но не и с цел туризъм. 
БГНЕС