Германските власти наблюдавали атентатора от Берлин, смятали, че не е опасен
Германските власти наблюдавали атентатора от Берлин, смятали, че не е опасен / БГНЕС, архив

Германският център за борба с тероризма многократно е проверявало берлинския атентатор Анис Амри през 2016 г., но е преценила, че е слабо вероятно той да извърши атентат. Това обяви вестник "Зюддойче цайтунг".

Изданието обобщава съдържанието на доклади на центъра, като последният е от 14 декември, пет дни преди нападението в Берлин. Властите са знаели, че застреляният на 22 декември в Италия Амри е бил в тясна връзка с германски джихадисти и че полицията в Дортмунд го е класифицирала като симпатизант на групировката "Ислямска държава".

Терористът от Берлин бил част от мрежа за наркотрафик?

Следователите също така са знаели, че Амри поне веднъж е търсил в интернет как да се изработи тръбна бомба, а в онлайн дискусия е предложил услугите си като камикадзе, вероятно на член на ИД.

Освен това експертите на центъра са установили, че тунизиецът ползва осем различни самоличности, движи се свободно и постоянно на германска територия и е посещавал ислямско училище в Дортмунд, за което се подозира, че подготвя желаещи да се присъединят към ИД в Сирия и Ирак.

Терористът от Берлин карал свой племенник да убие роднина

Въпреки тези сведения антитерористичният център е дал на Амри пето равнище по осемстепенна скала, което означава "проява на насилие е слабо вероятна". В тази скала "едно" е най-високата степен на опасност, а "осем" - най-ниската.

Прокурори в западната част на Германия съобщиха, че атентаторът по-рано тази година е бил обект на разследване. Анис Амри е бил обвинен, че е получавал едновременно социални помощи под две имена в два града, предаде Асошиейтед прес.

Джихадистите са в пълен подем в Германия

Детлеф Новоч - говорител на прокуратурата в Дуйсбург, каза днес, че разследването е започнало през април, но е било замразено пред ноември, защото местонахождението на Амри не било установено. Амри бил обвинен, че е получавал помощи като кандидат за убежище в градовете Емерих и Оберхаузен за няколко дни в края на 2015 г.

Тунизиецът пристигнал в Германия през юли 2015 г. По-късно властите го сложили в списък на потенциално опасни ислямски екстремисти, от които можело да се очаква да прибягнат до насилие.

Източник: БТА