/ БГНЕС
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поднесе извинение на хомосексуалистите в Германия, които са били преследвани от строг закон, останал в сила десетилетия след Втората световна война, предаде ДПА.

Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против

Германската държава е причинила огромно страдание на тези хора - преди всичко по времето на националсоциализма, но и след това в Източна Германия и много дълго в Западна Германия, каза той.

Затова искам прошка днес - за цялото страдание и несправедливост, до които се е стигнало и за продължителното мълчание след това, каза Щайнмайер.

Българин сключи първия гей-брак в Германия (СНИМКИ)

Той говори на събитие в Берлин по повод десетата годишнина от откриването на мемориала на хомосексуалистите, преследвани от нацистите.

Около 50 000 мъже са били осъдени в Западна Германия между 1945 и 1969 година по прословутия член 175 от наказателния кодекс.
Законът е приет още през 1871 година, а строгите мерки са допълнително затегнати от нацистите през 1935 г. В Западна Германия законът бе смекчен през 1969 година, но бе изцяло отменен през 1994 година. В Източна Германия е отменен през 1968 година.

Германия първа в Европа ще признае съществуването на трети пол?

Миналата година германският парламент одобри компенсации за хилядите преследвани хомосексуалисти. Те получиха еднократно 3000 евро плюс по 1500 евро за всяка година, прекарана в затвора.

Поправянето на грешките и извинението за престъпленията е изключително важно за демократичните правителства, посочи Щайнмайер. Обръщайки се към преследваните от закона той каза: "Вашата страна ви накара да чакате прекалено дълго".
БТА