/ Thinkstock/Getty Images
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Израел, за да участва в церемониите по повод 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, предаде ДПА.

Очаква се утре Щайнмайер да се присъедини към световните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон и руския им колега Владимир Путин на форума за Холокоста в мемориала "Яд Вашем". В него участва и президентът Румен Радев.

Световни лидери отбелязват годишнината от освобождаването на Аушвиц в един по-антисемитски свят

Германският президент се срещна днес в израелския президент Реувен Ривлин. "Приемам със смирение и благодарност ръката, протегната на мен и моята страна чрез поканата за Световния форум за Холокоста в знак на помирение", написа Щайнмайер в книгата за гости на израелското президентство.

След разговори с оцелели от Холокоста Щайнмайер добави, че убийството на милиони евреи от нацистите задължава Германия да се противопоставя на проявите на антисемитизъм и да отбелязва годишнините от трагедията.

Радев повдигна темата за безводието у нас по време на визитата си в Израел (СНИМКИ)

Очаква се Щайнмайер и Ривлин да се срещнат и в Аушвиц в понеделник, когато се навършват точно 75 години от освобождаването на концлагера. Два дни по-късно те ще говорят пред парламента в Берлин.
БТА