/ iStock/Getty Images
Германски учени планират да клонират и след това да отглеждат генномодифицирани прасета за донори на сърца за трансплантация на нуждаещи се хора, предаде Ройтерс.

Миналия месец американски лекари за първи път успешно присадиха генетично модифицирано сърце от прасе на човек.
Екхард Волф от университета "Лудвиг-Максимилиан" в Мюнхен казва, че екипът му си е поставил за цел да получи нови видове, модифицирани от порода от остров Окланд. Те трябва да са готови за трансплантации до 2025 г.

В първата по рода си операция екип от универитетската болница в Балтимор, щата Мериленд, присади сърце от прасе с десет модификации на неизлечимо болен човек. Неговите лекари казват, че пациентът реагира добре, въпреки рисковете от инфекция, отхвърляне на органа или високо кръвно налягане.
"Нашата концепция е да продължим с по-опростен модел, а именно с пет генетични модификации", обясни ученият Волф, чиято работа предизвика разгорещен дебат в страната с един от най-ниските проценти в Европа на дарени органи и силно движение за правата на животните.

Изследователят, който от двадесет години проучва възможностите за трансплантация на органи от животни на хора, казва, че екипът му ще използва все още неефективна технология за клониране, за да получи само "животни-създатели" и от тях ще се отглеждат бъдещи генетично идентични поколения.

Първото трябва да се роди тази година, а сърцата ще бъдат тествани при бабуини, преди специалистите да поискат одобрение за клинични изпитвания при хора в рамките на две-три години, обяснява Волф.

Трансплантации се правят на хора с тежки увреждания на органите, при които няма друга възможност за лечение. В края на м.г. в Германия списъкът на чакащите наброяваше около 8500 души, според данни на местната Фондация за трансплантация на органи.

Привържениците на идеята на Волф казват, че животните-донори могат да помогнат за намаляване на броя на чакащите. Противниците пък са на мнение, че технологията грубо погазва правата на животните, като превръща прасетата във фабрики на органи, докато маймуните, използвани в опити за трансплантация, умират в агония.

През февруари 2019 г. петиция от германска група за натиск "Лекари срещу опитите с животни" настоя за забрана на изследванията, свързани с възможностите за присаждане на органи от животни на хора. Тогава бяха събрани над 57 000 подписа.
БТА