Полицията обискира домовете на петима души в рамките на операция, насочена срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че цели да свали германското правителство, предаде ДПА.

Претърсванията са извършени в домовете на четирима мъже от Баден-Вюртемберг в Югозападна Германия и на един от Долна Саксония в северозападната част на страната, съобщи в сряда вечерта говорителка на Главната прокуратура. 

Принц, съдия и командос са заподозрени за опит за държавен преврат в Германия

"И в петте случая става въпрос за подозрение за членство в терористична организация", каза тя. 

Операцията е свързана с мащабна акция, която е била насочена към предприемача Хайнрих XIII принц Ройс като предполагаем ръководител на групата, се казва в изявлението ѝ.

По данни на списание "Шпигел" полицията е действала в Алдинген, Емпфинген, Санкт Йохан, Еберсбах ан дер Филс и Тюбинген в Баден-Вюртемберг и в Хамелн в Долна Саксония. Не са извършени арести. 

Осуетеният заговор в Германия: Дело на въоръжена и потенциално опасна група

“Гражданите на Райха” поставят под въпрос легитимността на Федерална република Германия. Германската служба за сигурност смята, че около 23 000 души принадлежат към организацията.

Последните претърсвания идват след мащабна акция, насочена срещу група "Граждани на Райха" през декември миналата година. 

След обиските Федералната прокуратура арестува повече от две дузини заподозрени в Германия, Австрия и Италия, сред които бивши офицери, полицаи и бивш депутат в Бундестага от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". 

Полицията иззе и множество оръжия.

Заподозрените са принадлежали към неназовано терористично движение, свързано с “Граждани на Райха”, заявиха прокурорите. 

Твърди се, че групата около Ройс, който също е задържан, е планирала да свали със сила германската политическа система и да установи ново правителство. 

Длъжностни лица твърдят, че групата е имала военно подразделение, което е трябвало да се снабдява с оръжия. Те твърдят, че групата е била готова да жертва животи в преследване на целите си.
Пламен Йотински/БТА