/ iStock/Getty Images
Германското правителства значително смекчава ограниченията за пристигащи от Португалия, Великобритания, Русия, Индия и Непал, предаде ДПА.

В сряда, 7 юли, статутът на петте държави ще бъде понижен от "зони с вирусен вариант" до "зони с висока заболяваемост", оповести днес германският институт "Роберт Кох".

Това означава, че в Германия отново ще могат да влизат всички групи хора от тези държави. За напълно ваксинирани или преболедували коронавируса изискването за карантина отпада изцяло, а за останалите е съкратено.

Европа във ваксинационна надпревара с варианта „Делта“ на COVID-19

На авиокомпаниите, операторите на автобусни и жп услуги не се разрешава да превозват хора от "зони с вирусен вариант" до Германия, освен ако те не са германски граждани или имат постоянно местожителство в страната.

Всеки, пристигнал на германска територия от такива зони, трябва да премине 14-дневна карантина, дори ако е напълно ваксиниран или е оздравял след COVID-19.

След промяната в категория "зони с висока заболяваемост" пристигащите, които не са ваксинирани или не са боледували, ще трябва да останат под карантина 10 дни. Този период може да бъде намален до пет дни след втори тест.
БТА