/ БГНЕС, архив
Германия прие група от 139 бежанци от изгорения гръцки лагер Мория, на остров Лесбос, съобщава „Дойче Веле“ по информация на източници от вътрешното министерство.

Самолетът, транспортирал групата, включваща 51 непридружени непълнолетни и 17 болни деца, пътуващи с най-близките от семейството си, кацна в Хановер, столица на Долна Саксония, една от федералните провинции, която изяви готовност да ги приеме.

Меркел критикува Австрия, че не приема деца мигранти от изгорелия лагер в Гърция (ВИДЕО)

Германското правителство обеща да приеме 400 бежанци от Мория, където се намираха около 1300 души по време на пожара, който го опустоши. Тяхното преместване протича успоредно с пристигането на други 243 болни непълнолетни, които Германия обеща да приеме още през март, в рамките на програмата, договорена с други страни-членки на ЕС.

Общо Германия планира през следващите месеци да приеме 1553 бежанци, основно непридружени непълнолетни или уязвими деца, които ще пътуват със семействата си, според вътрешния министър Хорст Зеехофер. Окончателният брой може да достигне 2200, поради събиране на семейства.

Правителство настоява за необходимостта да се търси европейско решение между партньорите от ЕС или справедливо разпределение за преместването на бежанци, концентрирани в Гърция.

Въпреки това, докато се чака споразумението да се осъществи на нивото на общността, започна заедно с други европейски партньори прехвърлянето на тези групи в страната, поради хуманитарни причини и предвид ситуацията, в която се намират.

Няколко федерални провинции и общини в страната са готови да приемат по-голям брой хора от очакваното, но Зеехофер отхвърля тази възможност и настоява за формулата на европейското решение.
Дойче веле, БГНЕС