коронакриза
коронакриза / iStock/Getty Images
Германия планира да изплати 22 милиарда евро на компании и на самонаетите от януари до юли догодина, за да се справят с последиците от пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Освен това финансовият пакет помощи през ноември, който ще компенсира фирмите, засегнати от ограничителните мерки, ще възлиза на 14 милиарда евро, допълват източниците. Първоначално се очакваше правителството да изплати 10 милиарда евро.

Икономическите съветници на правителството, т.нар. Съвет на мъдреците, прогнозират, че икономиката тази година ще се свие по-малко от първоначално очакваното, благодарение на силното лято. Но втората вълна от COVID-19 помрачава перспективите за растеж през 2021 година.

Надежда за милиарди: На финална права са 11 ваксини срещу COVID


Като част от новия кръг мерки компаниите ще получат до 200 000 евро месечно, за да покрият фиксираните разходи като наем, а самонаетите могат да получат до 5000 евро.

Германия разполага с достатъчно финансова мощ да отпусне още спасителни мерки и стимули, ако е нужно да се преодолеят последиците от пандемията върху най-голямата европейска икономика, каза в четвъртък финансовият министър Олаф Шолц.

Германия планира да вземе на заем над 300 милиарда евро общо тази и идната година, но трябва внимателно да прецени кои мерки имат смисъл, каза още Шолц.

Брюкселският анализаторски център "Брюгел" изчислява общата сума на пряката безвъзмездна подкрепа, която Германия има възможност да предложи на компаниите и гражданите си, на 8,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 9,1 процента в САЩ.
БТА