Георг Георгиев
Георг Георгиев / пресцентър, Министерство на външните работи
„Отчитаме високо приноса на българската общност в района Отава-Гатино за развитието на връзките между България и Канада и много доброто сътрудничество и успешно взаимодействие с посолството“, заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в приветствието си по време на среща с българската общност в посолството на България в Отава. Домакин на събитието бе Светлана Стойчева-Етрополски, посланик на република България в Канада, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Георг Георгиев
пресцентър, Министерство на външните работи

Посланик Стойчева-Етрополски изтъкна важността на посещението на заместник-министър Георгиев за засилване на сътрудничеството между България и Канада. Тя  благодари на Дружеството на българската общност в столичния район Отава-Гатино, което съществува от 1991 г., за активното организиране на събития, популяризиращи българската култура.
 
Заместник-министърът на външните работи подчерта пред сънародниците ни редица постижения, които бележат отношенията между България и Канада, сред които Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), както и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и неговите държави членки и Канада. 

 България и Канада ще работят за задълбочаване на политическия диалог

Заместник-министър Георгиев и посланик Стойчева-Етрополски изтъкнаха, че от 22 януари 2020 г. година ратификацията на „Споразумението за социална сигурност“ между България и Квебек вече е факт от страна на България. „Споразумението ще гарантира трудово-социалните права на българските граждани, пребиваващи в провинцията“, посочи посланикът на България в Канада. Георг Георгиев добави, че очаква в най-скоро време споразумението да бъде ратифицирано и от канадска страна.

Георг Георгиев
пресцентър, Министерство на външните работи

Заместник-министър Георгиев посочи, че България е изключителен пример за успешно разработване и инвестиране в бизнес инфраструктура, което е привлекателно за все повече световни инвеститори. „Отправям послание към всеки един от вас да продължава да бъде деен и да създава възможности за бъдещо сътрудничество между нашите страни“, обърна се  Георгиев към българската общност в Отава.
 
Това е второ посещение на заместник-министър Георг Георгиев в Отава. Той пристигна на 2 декември 2017 г., за да отбележи значението на постигнатото историческо отпадане на визите за български граждани.

Георг Георгиев
пресцентър, Министерство на външните работи

Между 2000 и 3000 души от български произход пребивават постоянно в района на град Отава.  Дружеството на българската общност в столичния район Отава-Гатино съществува като неформална организация от 1991 г., а официално е регистрирано през 1996 г. Към дружеството е организирано българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. През 2001 г. към него е сформиран и танцов състав „Родина“. През 2016 г., във връзка с честването на юбилея от основаването на дружеството, то бе наградено с плакет от Държавната агенция за българите в чужбина.