/ iStock/Getty Images
Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат начело на организацията, съобщи сайтът statnews.com, цитиран от Ройтерс.

През 2017 г. етиопецът стана първият африканец, който оглавява здравната агенция на ООН.

За момента не е известно дали ще има и други кандидати за поста.

СЗО призова хората по света да дарят пари за ваксини срещу COVID-19

Дипломати заявиха пред Ройтерс, че ключова за преизбирането на Тедрос ще бъде подкрепата на африканските страни, въпреки че той едва ли ще може да разчита на подкрепата на родната си Етиопия, която го номинира миналия път.

Дипломатическите източници изтъкват, че етиопската армия обвинява Тедрос, че се е опитал да осигури оръжия и дипломатическа подкрепа за доминиращата политическа партия в щата Тигре, която се сражава с федералните сили. Тедрос отрече да е взел страна в конфликта в Етиопия.

Тедрос, който придоби популярност във връзка с борбата на СЗО срещу разпространението на коронавируса, посети Пекин през януари миналата година, за се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да си гарантира сътрудничество с Китай точно преди да обяви световно извънредно положение в сферата на здравеопазването.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Правителството на бившия американски президент Доналд Тръмп обвиняваше Тедрос и СЗО, че са ориентирани към Китай и прекрати плащането на американската вноска в бюджета на организацията. Тръмп също така предприе стъпки за изтеглянето на САЩ от СЗО, припомня Ройтерс.

Правителството на сегашния президент на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ ще останат член на СЗО и че ще изпълняват финансовите си задължения към организацията.
БТА