Украйна трябва да мобилизира повече военнослужещи, за да успее да отблъсне руските сили, заяви бригаден генерал Кристиан Фройдинг от германския Бундесвер, предаде ДПА.

"Украйна със сигурност ще трябва да мобилизира повече военнослужещи - макар и само заради броя на жертвите, доколкото се вижда", каза пред германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд" (RND) генерал Фройдинг, който ръководи ситуационния център за Украйна в министерството на отбраната на Германия.

Генерал Фройдинг посочи и необходимостта от обновяване на украинските части, някои от които са били на фронта в продължение на 24 месеца. В Украйна сега се обсъждат видът и обхватът на мобилизацията, отбелязва ДПА.

Украински военни обучават кучета за участие в бойни мисии (ВИДЕО)

Германският бригаден генерал се отнесе критично към съобщенията за разногласия между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.

"Не можем да надникнем зад кулисите", каза Фройдинг. "Но, разбира се, наблюдаваме тези дискусии между военното и политическото ръководство. И се надяваме, че Украйна ще запази единството, което я направи силна в защитата на страната през последните месеци и години", посочи той.

"Подобна дискусия е също и отличителен белег за една демократична държава. Но в дългосрочен план тя не благоприятства усилията в областта на отбраната", добави генерал Фройдинг.
Светослав Танчев/БТА