Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров заяви, че според него атаката с дрон срещу Кремъл не е инсценировка, подготвена от руските разузнавателни служби, предаде ДПА.

В интервю за германската новинарска агенция Каспаров, който е остър критик на Кремъл, каза, че за него "не е проблем да си представи как КГБ създава фалшиви събития", за да разбуди народния гняв, но Кремъл не би бил включен в тях.

Споменавайки КГБ, Каспаров има предвид разузнавателната служба на Съветския съюз, която е предшественик на Федералната служба за сигурност на днешна Русия, пояснява ДПА.

По-вероятно е случилото се да е послание от Украйна, с което тя напомня на Русия за военния парад на 9 май и я предупреждава, че е напълно възможно за украинците да достигнат чак до Червения площад, което със сигурност ще изправи на нокти много представители на руските власти, особено военните, каза легендарният шахматист. Той уточни, че заключенията му не се основават на някаква вътрешна информация, а просто са резултат от анализ на новините.

Каспаров заяви още в интервюто, което даде в Гмюнд, Южна Германия, където получи награда за свобода на медиите, че не разбира защо Западът е доставил оръжия на Украйна с условието да не ги използва за нападения на руска територия.

"На война като на война. И ако Украйна е удряна с руски ракети от съседни (руски) региони, смятам, че тя има право да отвърне на удара", аргументира се бившият световен шампион по шах. Той обърна внимание, че за разлика от руснаците, украинците се опитват да избягват цивилни жертви.

Според Каспаров в крайна сметка Украйна ще получи изтребители от Запада, така както ѝ бяха доставени танкове. "Смятам, че накрая самолетите ще пристигнат, въпреки че процесът е болезнено бавен, и затова разбирам безпокойството на украинците", добави той.
Десислава Николова/БТА