/ pixabay.com
Няколко британски банки вероятно са превъртели близо 740 милиона долара руски пари, изпрани чрез измамническа схема, оценявана на милиарди долари. Това съобщи британския в. "Гардиън", цитиран от АФП.
 
Според документи предоставени от Проекта за разследвания на организираната престъпност и корупцията, за периода от 2010 г. до 2014 г. от Русия са изнесени най-малко 20 милиарда долара при мащабна престъпна операция, кръстена "Световната перачница".
 
По данни на консорциума, в който участват няколко международни медии, в операцията са участвали над 500 души, включително олигарси и руски престъпници, свързани с руското разузнаване ФСС (Федерална служба за сигурност).
 
През този период големи британски банки, включително Ейч Ес Би Си, Роял банк ъв Скотланд, Барклис и Кутс вероятно са извършили над 1900 трансакции на стойност от 740 милиона долара. Други 373 трансакции на стойност 63 милиона долара са били направени чрез американски банки.
 
Общо журналистическото разследване е открило данни за около 70 000 извършени трансакции, съобщава АФП.
 
Говорител на Барклис заяви, че банката спазва всички закони и разпоредби във всички юрисдикции, където тя присъства, и притежава системи и механизми за контрол, за да намали риска от използване на нейни услуги за извършване на финансови престъпления.
 
В отговор на обвиненията Ейч Ес Би Си заяви, че банката има системи и процедури за откриване на подозрителни дейности и за уведомяване на съответните държавни власти. "Този случай подчертава необходимостта от засилване на обмена на информация между държавния и частния сектор, като всеки от тях разполага с данни, които другият няма", добавя банката.
 
Роял банк ъв Скотланд заяви, че участва в борбата срещу финансовите престъпления и прането на пари съобразно правилата си и създава предпазни и контролни механизми, позволяващи подобни рискове да се идентифицират, оценяват, наблюдават и избягват.
 
Всички големи британски банки ще бъдат разпитани, за да се открие защо не са подали сигнал за подозрителните трансфери на пари, но те са оперирали само с вече "изпрани" пари, посочва "Гардиън". Високопоставен източник, участващ в разследването, е съобщил пред вестника, че получените от Русия средства са били "очевидно откраднати или с престъпен произход".
 
Британската национална агенция за борба с организираната престъпност съобщи, че ще проучи информацията на медиите, за да види дали тя ще помогне в разследването.

Разследването на подобни случаи е сложно, защото е особено трудно да се достигне до източника на прането на пари, припомня институцията, цитирана от АФП.
БТА