Повишени мерки за сигурност са въведени на гара Сантс в Барселона, съобщава РИА Новости. Повишените мерки за сигурност бяха въведени в понеделник след проведена от група радикали протестни акции на гарите в различни градове на автономната област, както и на летище Ел Прат в Барселона. В резултат на това на летището се стигна до масово сблъсъци с полицията, при които пострадаха 131 протестиращи и около 70 служители на реда. Отложени бяха десетки полети.

Охраната на гарата е възложена на националната полиция, въпреки че обектът обикновено се охранява от каталунските правоохранителни органи. Билетите се проверяват още на входа на сградата, което не се е случвало по-рано. Затворена е пряката връзка между гарата и метрото. По високоговорителите съобщават информация за промяна в движението на градския транспорт заради провеждащите се в града демонстрации.

Над 40 ранени в третия ден на протестите в Каталуния

Студентите провеждат стачка в няколко университета.

За тази вечер радикалното движение Комитет за защита на републиката ще проведе нови протестни акции в Барселона под надслов „Републиканска олимпиада”.
 


Ръководителят на автономната област Ким Тора заяви пред парламента, че има намерение отново „да осъществи правото на самоопределение до края на мандата на законодателната власт”, без да уточнява под каква форма ще протече този процес. Той съобщи също, че се подготвя текст на конституция, която може да стане готова до 2020 г.

МВнР предупреждава за нарастване на напрежението в Барселона

Министерството на вътрешните работи на Испания изпраща в региона допълнителни подразделения за борба с масовите безредици.

Продължава затварянето на пътни и железопътни артерии в Каталуния. От 5 различни града към Барселона са се насочили колони от протестиращи, които трябва да пристигнат в столицата на автономната област в петък, когато ще се проведе всеобща стачка.

Протестите на сепаратисти в Каталуния отново прераснаха в безредици


Масовите безредици в Каталуния започнаха на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания произнесе наказателни присъди срещу 12 каталунски политици заради участието им в подготовката и провеждането на референдума за независимост през 2017 г.

По време на сблъсъците от началото на седмицата в различни градове на автономната област са пострадали 500 човека, включително 200 представители на силите на реда. Има десетки задържани.
БГНЕС