мигранти
мигранти / БГНЕС
Директорът на европейската гранична агенция Фронтекс Фабрис Леджери предупреди, че може да се отвори нов миграционен път между Африка и Европа, предаде ДПА.
"Ако ме попитате какво е най-голямото ми безпокойство в този момент, ще кажа Испания", заяви той пред германското издание "Велт".

„Монд“: Документ съдържа обезпокояващи предложения на Австрия за миграцията

Само през юни около 6000 мигранти са преминали през Западно Средиземноморие от Африка в Испания. "Ако броят продължава да нараства, този път ще стане най-важен", предупреди Леджери.

мигранти
БГНЕС

Управляващите в Германия постигнаха споразумение за борба с нелегалната имиграция

Години наред мигрантите през Средиземно море пристигаха в Италия, а после в Гърция. Испания бе на трето място. Нови данни на Международната организация за миграцията показаха, че през първата половина на миналата година 85 000 незаконни мигранти са стигнали в Италия, а 6500 в Испания, но през същия период на настоящата година 16 700 мигранти са стигнали в Италия, а в Испания са 15 600, което бележи увеличение.

мигранти
БГНЕС

Меркел: Искам да опазя хуманността към мигрантите – това ни разделя с Орбан

Леджери заяви също така подкрепа за обособяване на центрове в Северна Африка, където да бъдат докарвани спасени в Средиземно море мигранти. Идеята се зароди на срещата на върха на европейските лидери в края на юни.