Никола Саркози
Никола Саркози / БГНЕС
Апелативният съд в Париж осъди Никола Саркози на една година лишаване от свобода, от която шест месеца условно, по т.нар. афера "Бигмалион", свързана с прекомерните разходи по време на загубената му президентска кампания през 2012 г., предаде АФП.

Фиксираната част от присъдата, наложена на бившия президент (2007-2012 г.), ще бъде коригирана, заяви председателката на съда, докато четеше решението си.

През септември 2021 г. Парижкият наказателен съд призна Саркози за виновен, че е надхвърлил значително законовия лимит на разходите, и го осъди на една година затвор за незаконно финансиране на кампанията му.

Съдът обаче поиска тази присъда да бъде заменена директно с домашен арест под електронно наблюдение.

13 други лица също бяха осъдени на лишаване от свобода за срок до три години и половина, някои от които бяха отложени.
Никола Саркози и още 9 души обжалваха и бяха съдени отново от 8 ноември до 7 декември.

Разследванията по това дело разкриха, че за да се прикрие рязкото увеличаване на разходите за кампанията му - почти 43 милиона евро при максимално разрешена сума от 22,5 милиона евро - е била въведена система за двойно фактуриране, като под прикритието на фиктивни договори голяма част от разходите за срещите са били начислявани на политическата партия на Никола Саркози.

За разлика от своите подсъдими, бившият държавен глава не е замесен в тази система за фалшиво фактуриране.

Парижкият съд се произнесе: Присъда за Никола Саркози - без затвор, но с е-гривна

Както и по време на първия процес, Никола Саркози "енергично отрича да носи каквато и да е наказателна отговорност", като осъжда „лъжите".

Адвокатът му Винсент Дери пледира за оправдаването му, като настоява, че бившият държавен глава "никога не е знаел", че законовият таван за изборните разходи е бил надхвърлен и "никога не е правил никакви разходи".
Той смята, че за прокурора е било "невъзможно" да "докаже умишления елемент" или "материалния елемент" на предполагаемото престъпление.
БГНЕС