/ БГНЕС, архив
Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен изрази недоволството си от съдебно решение да й бъде направена психиатрична експертиза за това, че през декември 2015 г. е разпространила в Туитър снимки, показващи сцени на насилие, извършено от терористичната организация "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Марин Льо Пен трябва да върне 300 000 евро на Европарламента

"Мислех си, че имам право на всичко, но не е така! За това, че разкритикувах ужасите на Даеш /"Ислямска държава"/ в Туитър, "правосъдието" постанови да ме подложат на психиатрична експертиза! Докъде ще стигнат?!", написа Льо Пен в Туитър.

ЕП ще ореже заплатата на Марин льо Пен заради неправомерно похарчени пари

Според решението на съда целта на психиатричната експертиза е да бъде установено дали Льо Пен е в състояние "да разбира казаното и да отговаря на въпроси" и дали "нарушението, предмет на процеса, е свързано с обстоятелства от настоящето или миналото" на Льо Пен.

Льо Пен: Време е да се приключи с ЕС

Марин Льо Пен публикува в Туитър на 16 декември 2015 г. снимки, показващи извършени актове на насилие от "Ислямска държава" в отговор на направено от журналиста Жан-Жак Бурден сравнение между ИД и Националния фронт на Льо Пен.

Снимките показваха смазан с танк сирийски войник, изгорен жив йордански пилот и убития американски журналист Джеймс Фоли с отрязана глава, поставена на гърба.

В публикацията си със снимките Льо Пен написа тогава "Ето това е Даеш!"

Снимките, публикувани месец след атентатите в Париж, при които загинаха 130 души, предизвикаха обществено възмущение, а прокуратурата на Нантер започна разследване за "разпространението на съдържащи насилие изображения", припомня Франс прес. 
БТА