/ iStock/Getty Images
Франция въведе изискването тестовете за коронавирус, които представят пристигащите от няколко европейски страни при влизане на френска територия, да са направени не повече от 24 часа преди пристигането, предаде Франс прес.

Новите изисквания ще се отнасят за неваксинираните пристигащи от Обединеното кралство, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Нидерландия и ще влязат в сила от утре в полунощ, заяви френският премиер Жан Кастекс.

Освен това в червения списък на Франция ще бъдат включени Тунис, Мозамбик, Куба и Индонезия.

Франция обсъжда задължителна имунизация, Израел започва поставяне на подсилващи дози

Пристигащите от Обединеното кралство до момента можеха да представят резултат от тест, направен до 48 часа преди пристигането във Франция, а пристигащите от Испания, Португалия, Кипър, Нидерландия и Гърция можеха да представят резултат от тест, направен до 72 часа преди влизането на френска територия, отбелязва Франс прес.

Поради ефективността на ваксините, включително и срещу варианта Делта на коронавируса, ограниченията за пристигащите, преминали през пълен ваксинационен цикъл с една от ваксините, одобрени от Европейската агенция за лекарствата ("Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека" или "Янсен"), ще бъдат отменени от днес, независимо от коя страна пристигат, заявиха още френските власти.

Премиерът Кастекс изтъкна, че ваксинационният цикъл се смята за завършен седем дни след поставянето на втората доза от ваксина срещу ковид. За хората, ваксинирани с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson цикълът се смята за завършен след изтичането на 28 дни от поставянето на ваксината.

Франция също така ще позволи от утре на нейна територия да влизат хора, ваксинирани с произведени в Индия дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca , предаде Асошиейтед прес.
БТА