/ ThinkStock/Getty Images
Френски депутати искат да сложат край на практиката на масово изоставяне на домашни животни, особено през лятото, когато хората отиват на почивка и изхвърлят любимците си на улицата, предаде АФП.

Двеста и четиридесет парламентаристи от всички политически партии обявиха в седмичника "Журнал дю диманш", че предстои да бъде внесен законопроект за прекратяване на практиката на масово изоставяне на домашни животни, която "е недостойна за цивилизованите общества и за Франция".

Глобяват с 1000 лева за куче без намордник

"Как да приемем, че 100 000 кучета и котки се изоставят всяка година в нашата страна? Това е един тъжен рекорд на европейско ниво", казват депутатите в статия в изданието.

Около 60 000 животни се изоставят във Франция само през лятото въпреки кампаниите на асоциации, защитаващи животните. През 1999 г. бяха приети по-сурови санкции за хората, изоставящи животните - две години затвор и 30 000 евро глоба. Но ефект от тях така и не беше постигнат.

Според депутатите основната мярка за превенция срещу изоставянето на животни е идентификацията на кучетата и котките, която стана задължителна съответно през 1999 г. и през 2012 г. Но ефикасността на тази мярка е относителна поради липсата на санкции и контрол, казват депутатите.
 

Дарик - архив


Те смятат, че едно от решенията би могло да бъде задължителна стерилизация на котките. Друго решение би било старческите домове да приемат освен възрастните хора и техните домашни животни. Освен това в училищата трябва да има програми, които да направят децата по-отговорни към съдбата на животните.
 
БТА