/ iStock/Getty Images
Пристигащите от още седем държави ще спазват задължителна 10-дневна карантина след влизане във Франция, предаде Франс прес, като се позова на правителствен източник.

Страните са Бангладеш, Катар, Непал, Обединените арабски емирства, Пакистан, Турция и Шри Ланка, а причината е значителното разпространение на коронавируса в тях. Мярката влиза в сила в полунощ в събота, след публикуването на съответния указ, което се очаква утре сутринта.

Във Франция започват да ваксинират хора на 16 и 17 г., които са изложени на повишен риск от боледуване

Досега тези мерки се прилагат за пристигащите от Аржентина, Бразилия, Индия, Чили и Южна Африка, припомня АФП.

Хората, идващи от тези страни, трябва да представят при пристигането си PCR тест, направен преди по-малко от 36 часа. Тази мярка обаче няма да се прилага към новите включени в списъка държави през уикенда, според източника на АФП.

Над 2000 чужденци във Франция получиха гражданство заради принос в битката с COVID-19

Пътниците трябва също да съобщят на авиокомпанията къде във Франция ще се подложат на карантина, като предоставят документи. Тази карантина обаче ще допуска излизане между 10 и 12 часа. Нарушителите на разпоредбите може да понесат глоба от 1000 до 1500 евро в случай на повторно неспазване на изискванията.

Тези мерки бяха наложени на фона на разпространението на епидемията в Индия и съседните страни. Тази седмица Индия регистрира близо половината от всички случаи по света. Епидемията в Турция отслабва, но все още регистрира средно 27 000 случая на ден.
БТА