Във Франция започват тестове на собствена ваксина срещу COVID
Във Франция започват тестове на собствена ваксина срещу COVID / iStock/Getty Images
Над 2000 чуждестранни работници във Франция получиха гражданство. Жестът на Франция е отправен към чужденците, които са били на първа линия в борбата с епидемията от новия коронавирус и "са показали своята привързаност към френската нация". Това съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Франс прес.

"Към днешна дата гражданство са получили 2009 души, в това число 665 деца" в рамките на ускорена процедура, се казва в изявление на министерството.

През септември делегираната министърка по въпросите на гражданството Марлен Шиапа възложи на областните полицейски власти да ускорят и улеснят достъпа до френско гражданство за хората, които "са дали активен принос" в борбата срещу COVID-19. Това са здравни работници, охранители, детегледачки, касиери, домашни помощници, служители в отдел "Чистота" и др.

Оттогава "са били внесени над 8000 молби, които са в процес на проучване и ще бъдат разгледани най-внимателно", се казва още в изявлението.

Изпратената до областните полицейски управи инструкция позволява да се използва принципа на "извършена значима служба" към държавата, за да се намали изискваният минимален срок на пребиваване във Франция на две години вместо пет.

През 2020 г. общо 61 371 са получили френско гражданство, с 20 процента по-малко от предишната година.