/ iStock/Getty Images
Страната призова за цивилно правителство
Франция промени позицията си за управлението на Чад и призова за цивилно правителство на националното единство, което да управлява страната до изборите след 18 месеца, предаде Ройтерс.

Хиляди се събират в столицата на Чад, за да почетат паметта на убития президент

След смъртта на президента на Чад Идрис Деби Итно военен съвет, оглавен от сина му Махамат Идрис Деби, завзе властта и каза, че ще отговаря за 18-месечния преход до изборите. Чадски опозиционни политици нарекоха това преврат.

Военният съвет е под натиск да предаде властта на цивилно преходно правителство възможно най-скоро. Африканският съюз (АС) изрази дълбоко безпокойство от завземането на властта от военните. Досега Франция пък настояваше за решение, което да включва и цивилни, и военни в Чад.

Френският президент Еманюел Макрон разговаря с президента на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, чиято страна е ротационен председател на АС. Двамата обсъдиха ситуацията в Чад и в съвместно изявление изразиха подкрепа за преходен процес, в който да бъдат включени всички политически сили в Чад, който да е оглавен от цивилно правителство на националното единство и да доведе до избори след 18 месеца.

Новият президент на Чад днес обеща организирането на национален диалог с възможно най-широк кръг участници по време на 18-месечен преходен период и увери, че страната му ще продължи да изпълнява задълженията си в борбата с тероризма и да спазва всички международни ангажименти, предаде Франс прес.

Чадският президент загина, докато командва армията си в сражение с бунтовници

В столицата на Чад и в южната част на страната имаше протести срещу военната хунта, завзела властта. Девет души бяха убити, а 36 ранени и около десет души бяха арестувани, заяви неправителствената организация Чадска конвенция за защита на правата на човека.

Властите са използвали сълзотворен газ за разгонване на демонстрантите, допълва Ройтерс. Същевременно най-малко 12 военни и 40 джихадистки нападатели бяха убити в интензивни боеве в района на езерото Чад, предаде Франс прес, като се позова на месните власти.

До боевете се стигнало след нападение от джихадисти срещу позиция на армията.
БТА