/ iStock/Getty Images
Хиляди хора се събират на главния площад в столицата на Чад, за да почетат паметта на покойния президент Идрис Деби, който бе убит в понеделник, докато оглавяваше войските си срещу бунтовниците, предаде Ройтерс.

Очаква се на погребението да присъстват президентите на Франция Еманюел Макрон, на Гвинея Алфа Конде и други африкански лидери въпреки предупрежденията на бунтовниците да не го правят.

Чадският президент загина, докато командва армията си в сражение с бунтовници

Деби, който управлява Чад от над 30 години, е смятан за един от най-умелите в оцеляването политически лидери в Африка.
Той е запазвал властта си при бунтове, достигали почти до портите на неговия дворец. Въпреки че е критикуван от правозащитници за репресивното си управление, той се утвърди като ключов съюзник на Запада в борбата срещу "Ислямска държава".

За смъртта му бе съобщено във вторник, ден след като изборната комисия обяви, че е преизбран за шести мандат. По-голямата част от опозицията бойкотира вота.

На 22 април автомобил с монтирани отгоре високоговорители обикаляше столицата Нджамена и предупреждаваше гражданите да не се плашат, когато чуят топовните салюти в чест на покойния държавен глава, отбеляза Ройтерс.
БТА