/ Thinkstock/Getty Images
Франция отбелязва днес националния си празник 14 юли с церемонии, белязани от ограничения заради коронавируса. Парижани няма да могат да присъстват на тържествата по случай празника, пише френският в. "Фигаро". В традиционния военен парад няма да участват моторни превозни средства. Ще се състои обаче авиационната част на парада.

Президентът на републиката Еманюел Макрон няма да направи тържествен преглед на войските на прочутия булевард "Шанз Елизе", а ще участва заедно с членове на правителството в по-скромен парад на площад "Конкорд".

По време на тържествената церемония по случай 14 юли, която ще премине под надслова "Съпричастна, единна и солидарна нация", ще бъде изразено уважението на обществото към здравните работници от армията и военните, ангажирани в борбата срещу Ковид-19.

Само 2500 гости с покани ще присъстват на празничната церемония, като повечето ще са здравни работници, членове на техните семейства, продавачи в хранителни магазини, полицаи, пожарникари - представители на професиите, които поеха удара на борбата с пандемията.

На тържествата ще присъстват представители на Германия, Австрия, Люксембург и Швейцария - поканени заради помощта, която оказаха тези страни на Франция по време на кризата.

Тази година на празненствата за 14 юли ще бъде изразена почит към бившия френски лидер генерал Шарл дьо Гол - по повод 130-годишнината от рождението му, 50-годишнината от смъртта му и 80-годишнината от прочутия му призив към французите от 18 юни 1940 за продължаване на борбата с нацизма.
БТА