/ ThinkStock/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон участва в церемония в Париж по повод 76 години от края на Втората световна война и освобождението на Франция от фашистка окупация, предадоха ТАСС и ДПА.

Макрон положи цветя пред паметника на Шарл де Гол, който през Втората световна война е ръководил патриотичното движение за освобождение. След това президентът участва в символичното запалване на Вечния огън под свода на Триумфалната арка, където се намира Могилата на Незнайния воин, пред която Макрон също положи венец.

Макрон изрази пред Путин признателност в навечерието на 75-годишнината от победата във Втората световна война

На площада, носещ името на Де Гол, беше отбелязана минута мълчание, след което прозвуча националният химн "Марсилезата". На 8 май Франция отбелязва победата на съюзническите сили над нацистка Германия през 1945 г. Този ден е френски национален празник.

В церемонията участваха и предшествениците на Макрон Франсоа Оланд и Никола Саркози, както и премиерът Жан Кастекс и министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.

Поради санитарната обстановка в пандемията от COVID-19 във Франция до края на юни са в сила карантинни ограничения. Поради това възпоменателните тържества се провеждат без публика. Националната церемония беше предадена пряко от френските телевизии.
БТА