/ Gulliver/Getty Images
Макрон заяви по време на съвместната пресконференция с Доналд Тръмп, че той и американският президент са постигнали "много добро споразумение", разрешавайки ситуацията по отношение на предложения дигитален данък, който би засегнал американските цифрови компании, опериращи във Франция. По-рано американският президент предложи да се противодейства на този данък, ако бъде наложен, с мита върху френското вино.

Франция призова Тръмп да не бърка митата за виното с облагането на цифровите услуги

„Относно дигиталния данък ние постигнахме сделка, за да преодолеем трудностите, които имахме между нас“, каза френският президент.

Тръмп заплаши френските вина с „безпрецедентни“ данъци

На въпрос на журналист за споразумението и дали това означава, че няма да се налагат наказателни мита върху френски продукти, американският президент отговори, заявявайки, че първата дама Мелания Тръмп „обича френското вино“.

Еманюел Макрон приветства "сближаването" на срещата на върха на лидерите на Г-7 по редица ключови международни въпроси след тридневни разговори, доминирани от иранската ядрена криза, търговията и пожарите в Амазонка.
 

"Успяхме да намерим реални точки на сближаване, безпрецедентни, много позитивни, които ще ни позволят да продължим напред по много полезен начин", каза Макрон на пресконференцията с президента на САЩ Доналд Тръмп.
 

Макрон призна, че е имало "нервност" преди срещата на върха на фона на напрежението между САЩ и Европа по редица въпроси.

Тръмп от своя страна заяви, че Макрон е свършил "фантастична работа" по Г-7, като каза, че това е била "много обединяваща" среща.
 

"Това бяха много специални, много обединяващи два дни и половина и искам да ви благодаря", каза Тръмп на своя домакин.

Макрон и Тръмп, които понякога бяха в бурни отношения през последните две години, приключиха пресконференцията с ръкостискане и прегръдка.
БГНЕС