/ Gulliver/Getty Images
Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании и призова САЩ да не вкарват търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги, предаде Ройтерс.

Льо Мер каза това в отговор на заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще въведе мита за френските вина в отговор на френския данък върху цифровите услуги, който според него е несправедливо насочен срещу американски компании.

Държавният глава на САЩ написа в Twitter, че "винаги съм харесвал повече американската вина пред френските, въпреки че не пия вино, просто ми харесва как изглеждат".

Той добави, че Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги на следващата среща на върха в Биариц. "Искаме отсега до края на август - срещата на Г-7 в Биариц - да стигнем до споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите дейности", каза Льо Мер на пресконференция в Берси.
 


Льо Мер подчерта, че френският данък върху гигантите в цифровата сфера няма да засяга само американски компании, а ще бъде наложен и върху европейски и китайски фирми, предаде АФП.
 

Брюно Льо Мер
Gulliver/Getty Images



"В наш интерес е да имаме справедлив цифров данък", каза Льо Мер пред журналисти и отговори на заплахата на Тръмп за митата върху френското вино: "Моля, не смесвайте двете теми. Ключовият въпрос е как да постигнем консенсус за справедливо данъчно облагане на цифровите дейности".

Преди две седмици френският Сенат одобри 3% налог върху приходите от цифрови услуги, реализирани на територията на Франция. Той ще засегне компании с над 25 млн. евро оборот във Франция и 750 млн. в световен мащаб.
 


Други европейски страни, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, също обявиха планове да въведат подобни данъци.

Льо Мер повтори думите на Макрон, че Франция ще отмени националния си цифров данък, ако бъде постигнато споразумение за универсален данък на равнището на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
 
БТА