/ iStock/Getty Images

Франция ще отпусне 46 млрд. евро за компенсиране на повишените сметки за електроенергия на гражданите през 2023 г., съобщи министърът на финансите на страната Бруно Льо Мер пред телевизия „Cnews“.

"През следващата година ще похарчим 46 милиарда евро, за да защитим гражданите си от повишените цени на газа и електроенергията. Това означава 180-200 евро по-малко за сметките за електроенергия на всяко домакинство на месец", каза министърът.

Омбудсманът: На свободния пазар на електроенергия в ЕС се генерират свръхпечалби

Той също така отбеляза, че около 1,5 милиона бизнеси ще могат да получават субсидии за сметките за електроенергия. Освен това ще бъдат отпуснати 10 млрд. евро за подпомагане на бизнеси, които не отговарят на условията за получаване на субсидии, особено за енергоемки производства в промишления сектор. Според Льо Мер тази мярка е необходима, за да се "спаси" френското производство.

По-рано френското правителство обяви, че държавната помощ за бизнесите, чиито сметки за газ и електроенергия надхвърлят 3% от оборота им за 2021 г., ще бъде удължена до края на 2023 г.

Правителството готви енергийни компенсации за домакинствата и бизнеса

През септември министър-председателят Елизабет Борн заяви, че правителството ще предприеме мерки за запазване на увеличението на цените на природния газ и електроенергията на 15% през 2023 г. Това ще струва на френския бюджет 16 милиарда евро.

БГНЕС