/ / iStock/Getty Images
Филипините временно забраниха всички пристигащи международни пътнически полети, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната и да се освободят места за карантина на фона на все по-големия брой завръщащи се от чужбина работници, предаде ДПА.

Ограничението ще бъде в сила една седмица на всичките 9 международни летища в страната според работна група, натоварена с прилагането на правителствените мерки срещу COVID-19.

Филипинският президент заплаши да се стреля по нарушителите на карантината (ВИДЕО)

Останалите видове полети като транспортните и медицинските за изключени от заповедта.

Решението цели да бъдат облекчени местата за поставяне под карантина да се защитят хората, като се предотврати разпространението на COVID-19 и да се гарантира, че завръщащите се филипински работници ще получат адекватна грижа при прибирането си, посочи шефът на работната група Карлито Галвес.

Новите ограничения за полетите са временни и ще важат една седмица, за да има възможност правителството да намали натовареността на местата за карантина в Манила, допълни той.

Според министерството на външните работи над 24 000 филипински работници са се завърнали в страната от началото на пандемията. Много други очакват полети за репатриране, които ще бъдат съобразени с новата заповед.
БТА