/ БГНЕС
Природният феномен Ел Ниньо, причинените от човека климатични промени, упорит топлинен купол над средните части на САЩ и други фактори са причинили рекордното "плискане" на тропическата буря Хилари в Калифорния, смятат учени, цитирани от Асошиейтед прес. 

Горещата вода и горещият въздух са изиграли ключова роля за бързото разрастване на Хилари и последвалото насочване на бурята по необичаен път, който изсипа еквивалента на 10 месеца дъжд за един уикенд на места, които обикновено са напълно сухи. Почти метър дъжд падна в няколко планини в Южна Калифорния, докато в градовете бяха счупени летни рекорди.

Тропическата буря „Хилари“ потопи безводни райони в Мексико

"Това беше нещо като идеалната ситуация, съчетала различни фактори по начин, който направи бурята възможна", каза атмосферният учен и експерт по тихоокеанските урагани Кристен Корбосиеро от университета на Олбъни.

Никога не е лесно едно-единствено събитие да се припише на климатичните промени, каза бившият специалист по ураганите и климата от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) Джим Косин, който понастоящем работи във фондацията "Фърст стрийт" (First Street).

За да бъде разбран необичайният път на Хилари, най-добре е първо да се насочи поглед към мястото, откъдето започва бурята.

Хилари се формира в район на юг от Долна Калифорния и на запад от Мексико. На това място в източната част на Тихия океан се зараждат много бури, но повечето от тях се придвижват безопасно на запад в открити води или в Мексико и след това - все още слаби, в югозападната част на САЩ.

Това е едно от най-активните места за раждане на тропически циклони, обяснява Корбосиеро. Водата обаче - горивото за топлинния двигател, който представлява ураганът, в случая е с около 2 до 3 градуса Целзий по-гореща от обичайното на повърхността и тази топлина се е разпространила надълбоко, отбелязва климатологът Даниъл Суейн от Калифорнийския университет.

Така Хилари бързо се засилва, като само за 24 часа скоростта на вятъра се увеличава до 120 километра в час, преминавайки от "почти нищо" до ураган от категория 4 за нула време.
"За да се засили една буря по начина, по който го направи Хилари, всичко трябва да е идеално.  Трябва да има топла вода, тя трябва да тече надълбоко и трябва да има слаби или никакви странични ветрове, които да "обезглавят" бурята, обяснява Косин.

Хилари отговаря на всички тези изисквания. 

В очакване на бурята „Хилари“: Силен трус в Калифорния

Водата е топла както заради естествения феномен Ел Ниньо - затопляне на зони от екваториалната част на Тихия океан, променящо времето по целия свят, така и заради дългосрочните климатични промени, които счупиха рекордите за топлина по-дълбоко в океаните, казват учените.

Даниъл Суейн обяснява, че има три основни причини бурите, които се формират на мястото, където се появи Хилари, обикновено да не заливат Южна Калифорния.
Първо, за разлика от застрашеното от урагани атлантическо крайбрежие, където топлото течение на Гълфстрийм е идеално за бури, крайбрежието на Калифорния и Долна Калифорния е студено и това изважда студена вода от дълбините - "истински убиец на урагани" по думите на учения. 

Нормалната атмосфера в Калифорния също е е пагубна за тях. Тя е суха и има низходящо движение, докато бурите обичат възходящото движение, допълва Суейн.
Хилари обаче става толкова силна и голяма, че въпреки бързото си отслабване при сблъсъка със студена вода, бурята все още е достатъчно мощна, когато стига до Калифорния. 

Причината да стигне до Калифорния е, че третият фактор - обикновено преобладаващите ветрове, които изтласкват бурите от изток на запад, този път не успяват да защитят  тихоокеанското крайбрежие, казва още Суейн. 

Горещият въздух на изток и системата с ниско налягане на запад се комбинират, за да изтласкат и изтеглят Хилари към Калифорния вместо към обичайните пътища за бурите в източната част на Тихия океан. Голяма гореща въздушна маса, разположена над средните части на САЩ, пречи на бурята да завие на изток.

Хилари е рядка буря, но почти сигурно ще станем свидетели на появата на също толкова странни и разрушителни, макар и различни събития, тъй като земното кълбо продължава да се затопля като цяло и сегашният Ел Ниньо се засилва, отбелязват учените. 

Специалистът по ураганите Кери Емануел от Масачузетския технологичен институт, който изчисли вероятността супербурята Санди да залее Ню Йорк месеци преди това да се случи през 2012 г., казва: "Хилари е значително по-вероятна в наши дни, отколкото преди 20 или 30 години".
 
Елена Христова/БТА