Автоматичното обаждане да се стои вкъщи в деня на изборите е стигнало до хиляди американци
Автоматичното обаждане да се стои вкъщи в деня на изборите е стигнало до хиляди американци / IStock
Американското Федерално бюро за разследване проверява поредица от загадъчни автоматични обаждания, които призовават хората да останат вкъщи в деня на изборите, заяви служител на Министерството на националната сигурност, цитиран от Ройтерс.

Засега няма коментар от ФБР. Представители на щатските и местни власти съобщиха за най-малко две серии от автоматични обаждания. Целта и произходът им е неясен.

Експерти заявиха пред Ройтерс, че са объркани от една от сериите обаждания, които призовават гражданите да си останат по домовете, но не споменават изрично гласуването на изборите. Това предизвиква "известно объркване в индустрията", съобщава Джулия Портър, вицепрезидент на компанията RoboKiller, която се бори с телемаркетинга и автоматичните обаждания и следи кампанията.

Според аудиозапис на едно от обажданията, предоставен от компанията, синтезиран женски глас казва: "Здравейте! Това е само пробно обаждане. Време е да си останете у дома. Не се излагайте на опасност и стойте вкъщи!"

Според Портър това обаждане е било изпратено милиони пъти през последните 11 месеца, но днес се е изкачило до пета или шеста позиция в списъка на нежеланите обаждания (спам). Според нейната компания то е стигнало до хиляди или десетки хиляди граждани на САЩ.

Източник: БТА