ФБР: Хилари Клинтън не е лъгала, нито е нарушила закона за имейлите
ФБР: Хилари Клинтън не е лъгала, нито е нарушила закона за имейлите / БГНЕС

Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че демократическият кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън не е излъгала ведомството за своята електронна кореспонденция като държавен секретар и не е нарушила закона, предадоха Ройтерс и ДПА.
Коми каза пред комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес, че няма разумен прокурор, който да повдигне обвинения в престъпление срещу Клинтън за това, че тя е използвала частни сървъри за имейлите си, докато е била държавен секретар.

Хилари Клинтън с 13% преднина пред Тръмп

Републикански конгресмени отправиха остри критики срещу Коми заради решението му да не препоръча повдигане на обвинения в престъпление срещу Клинтън по случая с имейлите.

"Вие създавате прецедент и това е опасен прецедент . . . че няма да има последици", каза Джейсън Чафетс, който оглавява комисията за надзор над работата на правителството към Камарата на представителите.

Няма да преследват Хилари Клинтън заради частния й имейл сървър

Коми заяви, че не се е ръководил от двойни стандарти по случая с Клинтън, съобщи Асошиейтед прес. ФБР се стреми да прилага едни и същи стандарти "независимо дали става дума за някой богат или беден, бял или чернокож, стар или млад, известен или неизвестен", каза той. Той отбеляза обаче, че имейлите на Клинтън наистина са съдържали класифицирани материали и тя наистина е използвала множество устройства през четирите си години като държавен секретар, което е в противоречие с публичните й изявления.

Хилари Клинтън говори над 3 часа със служители на ФБР

Коми беше разпитан в комисията и за случая с бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, срещу когото беше предприето наказателно преследване за неправилно боравене с класифицирана информация. Миналата година бившият директор на ЦРУ се призна за виновен, че съзнателно е споделил класифицирана информация със своята биографка, с която е имал сексуална връзка.

Източник: БТА