Терористичната групировка "Ислямска държава" готви нови широкомащабни нападения в страни от ЕС, по-специално Франция, и ще са насочени предимно срещу гражданското общество. Това заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт по време на откриването на нов Европейски център за борба с тероризма в Амстердам.

Джихадистите имат стратегия за мащабни терористични атаки в целия свят с фокус върху Европа, предупреди Уейнрайт.

"Ислямска държава" обучава терористи за удари в Европа

Новооткритият център трябва да поправи един от главните пропуски на борбата с тероризма на европейско ниво - недостатъчния обмен на информация между държави, които си нямат достатъчно доверие в деликатната област на разузнаването.

Новата структура е платформа за обмен на информация между страните от ЕС и координация на международни операции за борба с тероризма, трафика на оръжие и финансирането на терористична дейност.

4000 джихадисти са влезли с бежанците в Европейския съюз

Центърът се намира в централата на Европол в Хага. Той е започнал работа на 1 януари. В него в момента работят около 30 експерти по антитероризъм от европейски страни, но скоро броят им ще нарасне до 40-50. Една от главните им задачи ще е наблюдението на петте хиляди европейци, които са воювали на страната на ИД в Сирия и Ирак и са се завърнали в Европа.

Източник: БТА, БГНЕС