Ислямска държава обучава терористи за удари в Европа
Ислямска държава обучава терористи за удари в Европа / ThinkStock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" обучава на сирийска територия екстремисти с мисия да извършват нападения не в Сирия, а в Европа, и по-специално Франция, заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

Льо Дриан каза, че това е причина и за промяната във френската позиция за въздушните удари.

4000 джихадисти са влезли с бежанците в Европейския съюз

Положението е различно от миналата година. Блокирана в Ирак, "Ислямска държава" предприе офанзива в Сирия. Ситуацията е много сериозна, изтъкна френският министър на отбраната.

"Пред тях се поставя задачата да нанасят удари не в Сирия, а в Европа, по-специално във Франция", твърди Жан-Ив Ле Дриан, цитиран от агенция Ройтерс.

Той поясни, че именно това е една от причините, принудили френското правителство да вземе решение за нанасяне на въздушни удари срещу бази на групировката в Сирия.

По-рано френският президент Франсоа Оланд каза, че нарастващата тревога около бежанците също е изиграла определена роля за промяната в позицията на страната му.

Франция планира да нанесе през следващите няколко седмици въздушни удари по бойци на "Ислямска държава", за да се ограничи все по-голямото им присъствие в тази страна, заяви още Жан-Ив Ле Дриан.

Франция досега участваше в кампанията за нанасяне на въздушни удари по джихадистите в Ирак, но преди седмица започна да извършва разузнавателни полети над Сирия, за да събира информация за позициите на "Ислямска държава".

Запитан в интервю за радио "Франс ентер" кога Франция ще започне да нанася въздушни удари в Сирия, министърът отговори "през идните седмици" и добави, че по стратегически причини не иска да съобщава подробности. "Веднага щом определим прецизно мишените си, ще можем да нанасяме удари по врага, което ще рече "Ислямска държава", която ни заплашва", каза Льо Дриан.

Френският министър на отбраната посочи, че през последните месеци екстремистката организация е разширила присъствието си в Сирия. "Едно е сигурно, и то е, че нещата се промениха драстично. От няколко месеца ИД значително разшири присъствието си на сирийска територия. Това важи за Алепо, но и за линията Хомс- Дамаск. Сега ИД настъпва така, че застрашава сирийската съпротива в района на Алепо, а също Ливан, ако успее да пробие оста Дамаск-Хомс", уточни Льо Дриан.

Източник: БТА