Европейски лидери искат опростена евроконституция
Европейски лидери искат опростена евроконституция / netinfo

Видни европейци, сред които италианският вътрешен министър Джулиано Амато, двама еврокомисари и няколко бивши премиери, се присъединиха към призивите за създаване на опростена и разбираема за всички европейска конституция, предаде Ройтерс.

Те призоваха лидерите на страните в ЕС, които ще се съберат на среща на високо равнище на 21 и 22 юни, да предприемат "ясни и конкретни мерки", които да позволят ратифицирането на нова конституция през 2009 година, след като през 2005 година френските и холандските избиратели отхвърлиха проекта.

На брифинг в Брюксел италианският вътрешен министър Джулиано Амато заяви, че групата, в която членува, известна като Комисия за действия за европейска демокрация, иска новият проект за конституция да не съдържа недостатъците на предишния, без това обаче да ограничава неговите цели.

В групата членуват еврокомисарките Данута Хюбнер и Маргот Валстрьом, бившите премиери на Холандия, Финландия, Белгия и Гърция - Вим Кок, Жан-Люк Деан, Пааво Липонен и Костас Симитис, и бившият еврокомисар Крис Патън.