/ БТА
Европейският съюз трябва да обмисли затягане на санкциите срещу "Хамас" и неговите финанси, както и налагане на санкции на израелските заселници, отговорни за насилието на Западния бряг, се казва в документ на европейската дипломатическа служба, подготвен за външните министри на ЕС и до който агенция Ройтерс е получила достъп.

В документа се излагат варианти, които министрите да разгледат на среща в Брюксел в понеделник, докато обмислят реакции на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа и подготовката за времето след войната.

Палестинското ислямистко движение "Хамас", което уби около 1200 души при изненадващото си нападение срещу Израел на 7 октомври, вече е включена в списъка на ЕС с терористични организации, което означава, че всички средства или активи, които тя има в ЕС, следва да бъдат замразени. Документът на дипломатическата служба обаче предлага ЕС да "засили санкциите срещу "Хамас" и други терористични групи", като вземе нови мерки срещу финансирането им и дезинформацията.

В документа се предлага ЕС да създаде специална програма за санкции срещу "Хамас". Решенията за европейски санкции обаче се нуждаят от одобрението на всички 27 държави членки, които имат различни възгледи за израелско-палестинския конфликт.

Франция и още няколко държави от ЕС заявиха, че вече работят заедно за изготвяне на предложения за налагане на санкции (замразяване на активи и забрана за пътуване) на командирите на "Хамас".

Високопоставени представители на ЕС, сред които и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, изразиха тревога и от нарастващия брой случаи на насилие на израелски заселници срещу палестинци на окупирания Западен бряг. В документа се посочва, че отговорът на ЕС може да включва забрана за отговорните за подобни случаи лица да посещават ЕС, както и други санкции за нарушаване на правата на човека.
Асен Георгиев/БТА