Европа се нуждае и от План Б, за да спре потока от мигранти
Европа се нуждае и от План Б, за да спре потока от мигранти / Пресцентър Министерски съвет

Страните членки на Европейския съюз трябва съвместно да изработят решение за урегулиране на миграционната криза в общността. Това е главният извод от състоялата се в Прага среща на държавните и правителствени глави на държавите от Вишеградската четворка. За участие бяха поканени и македонския президент Георге Иванов и българския премиер Бойко Борисов.

"Допускам Турция и Гърция да не могат да задържат прилива на мигранти към ЕС и поради тази причина е необходимо да се изготви План Б за защита на границите на България и Македония", заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо.

Вишеградската група против създаване на разделителни бариери в Европа

"Надяваме се планът за действие между ЕС и Турция да даде положителни резултати. Искам да видя и някои добри изненади от гръцките ни колеги", каза още той, но призна, че "песимист". "И поради тази причина говорихме за План Б и защита на границите на Македония и България", добави словашкият премиер.

По думите му "на много европейски политици не им достига здрав разум и разбиране на проблемите, свързани с миграционната криза".

Миграционната политика на ЕС беше подложена на остра критика от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. "Въпреки това ние с всички сили се стараем да спрем нелегалните бежанци. Унгария ще приветства създаването на отбранителна линия срещу мигрантите на юг от своите граници", подчерта той.

Виктор Орбан: ЕС се провали с политиката към бежанците

"Проблемът с миграцията има само едно общоевропейско решение", заяви домакинът на форума, чешкият премиер Бохуслав Соботка. "За ефективното разрешаване на миграционната криза е необходимо да заработи споразумението с Турция (бел.ред. за ограничаването на миграционния приток в ЕС), а също така Гърция да изпълни своите ангажименти като държава членка на Шенгенското пространство", добави той.

В същото време полският премиер Беата Шилдо подчерта, че създаването на линия на защита от мигрантите по границата на Македония и България с Гърция е "само допълнителен вариант за решаването на мигрантската криза, която държавите-членки на ЕС трябва да изработят съвместно".

Всички страни от Вишеградската четворка се обединиха около това, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенген, а Македония - на Европейския съюз.

Борисов в Прага: Да се затворят всички външни граници на ЕС

"Днешната среща има за цел да ускори решаването на проблема, тя не е насочена нито срещу Гърция, нито срещу която и да е държава от ЕС", каза българският премиер Бойко Борисов след срещата в Прага.

Премиерът подчерта, че позиция на България, която сме защитавали пред ЕС, е да се затворят всички външни граници - не тези вътре в Европа, а външните граници, така, че да останат легалните контролни пунктове, където всички мигранти да минават.

Източник: БГНЕС