коронавирус Европейски съюз
коронавирус Европейски съюз / iStock/Getty Images
Няколко европейски лидери призоваха днес, на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, Европа да преоткрие духа от 1945 г. в борбата с пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

"Не бива да приемаме порядъкът на мир", установен след 1945 г., "да изчезва като дим пред очите ни. Ние искаме повече, а не по-малко сътрудничество в света, включително и в битката с пандемията", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в речта си, която произнесе по повод годишнината в Берлин.

Британският премиер Борис Джонсън също направи обръщение по повод днешната годишнина.

"На тази годишнина ние водим нова битка срещу коронавируса, която изисква същия дух на национално усилие", на който вие сте въплъщение, каза Джонсън, обръщайки се към ветераните от войната.

В чест на годишнината над Лондон прелетяха изтребителите от звеното за въздушна акробатика "Червени стрели" на британските Кралски военновъздушни сили, а по всички телевизионни канали бе запазено двуминутно мълчание.

Макрон изрази пред Путин признателност в навечерието на 75-годишнината от победата във Втората световна война

Във Франция президентът Еманюел Макрон взе участие в скромна церемония на площада с Триумфалната арка в Париж, който беше почти празен. Макрон постави венец пред паметника на генерал Шарл де Гол и премина по прочутия булевард "Шан-з-Елизе", придружен от малоброен ескорт.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп ще положи в 15,30 ч. по Гринуич венец пред мемориала на Втората световна война във Вашингтон, отбелязва Франс прес.
БТА