/ sxc.hu
Европейската ваксина срещу коронавируса е в по-напреднала фаза отколкото американската, заяви Валтер Ричарди, съветник на министъра на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца, информира Adnkronos. “Ваксината, подготвяна в Оксфорд заедно с една италианска фирма, е най-напред от всички. Организираме се тя да се произвежда в Италия и да сме след водещите страни. С голямо задоволство мога да кажа, че Европа е пред САЩ в този момент“, подчерта Ричарди.

Борисов към Нетаняху: България има силен интерес към израелските разработки на ваксина срещу COVID-19

По думите му ако няма неочаквани засечки, първите дози ще бъдат на разположение на италианците най-късно в края на есента и началото на зимата.

„Първият вариант е вирусът да изчезне, както преди това вирусите на MERS и SARS, което считаме за малко вероятно, защото става дума за вирус, специализиран да прониква и да се разпространява. Втората хипотеза е той да се завърне заедно с грипния вирус. И в двата случая ние трябва да се подготвим като за земетресение, а после, ако няма земетресение, ще бъдем много доволни“, изрази надежда Валтер Ричарди.