Социалната мрежа "Туитър" (Twitter), купена от Илон Мъск, ще трябва да спазва в Европа току-що приетите разпоредби за големите платформи, предупреди еврокомисарят за вътрешния пазар и инициатор на тези законодатаелни мерки Тиери Бретон, цитиран от Франс прес. 
 
В отговор на шефа на "Тесла" (Tesla), който снощи написа в Туитър "птицата е освободена", след като пое контрола върху платформата, придобита за 44 милиарда долара, Бретон написа в Туитър: "В Европа птицата ще лети по нашите европейски правила".

Сделка за 44 млрд. долара: Мъск придоби Twitter и уволни шефовете на компанията

Еврокомисарят прикрепи линк към видео, публикувано през май, в което той е редом до шефа на "Тесла" в автомобилния завод в Остин, щата Тексас. Мъск твърди във видеото, че е на "една вълна" с Бретон що се отнася до новите разпоредби на ЕС за дигиталните компании и наложените отговорности на платформите при модериране на съдържанието. 
 
Поемането на контрола върху "Туитър" от Илон Мъск безпокои голяма част от служителите на платформата, многобройните потребители и неправителствените организации, които призовават социалните мрежи да се борят още по-усилено срещу насилието и дезинформацията. 

Мултимилиардерът, който се представя като горещ привърженик на свободата на изразяване, иска да смекчи модерирането на съдържанието и отвори вратите за завръщането на Доналд Тръмп, чийто профил бе анулиран от "Туитър", след като той подкрепи с туитове привържениците си, които атакуваха Капитолия през януари 2021 година. 

Законодателният акт за цифровите услуги бе публикуван вчера в официалния вестник на ЕС и ще се прилага от началото на 2024 година.
 
Акциите на Twitter ще бъдат временно спрени

Той ще изисква бързо премахване на всяко незаконно съдържание (според националните и европейските закони), веднага щом платформата разбере за него. Актът предвижда социалните мрежи да изтриват профилите на потребители, които "често" нарушават закона. 

Законодателната мярка налага на "големите платформи", тоест тези с "над 45 милиона активни потребители" в ЕС, сами да преценяват свързаните с използването на услугите им рискове и да прилагат подходящите методи за изтриване на проблематичното съдържание. Те ще трябва да проявяват по-голяма прозрачност относно алгоритмите, които използват и веднъж годишно ще бъдат одитирани от независими органи.
БТА