Илва Йохансон
Илва Йохансон / ЕС
Докладът на Европейската комисия за изпълнението на пилотния проект за охрана на европейските граници от България и Румъния е много положителен, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон преди началото на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Люксембург.

Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано с България

Това е важно за приемането на двете страни в Шенген, отбеляза тя. По нейните думи напредъкът на двете страни ще има положително отношение и по въпроса с миграцията в ЕС. Резултатите дотук са многообещаващи, обобщи Йохансон.

Волфганг Соботка: Трябва да се оценят усилията на България в опазването на границата

Тя посочи, че запазването на сигурността в Шенген ще бъде основна тема на заседанието на Съвета на ЕС. Вътрешните министри ще обсъдят отраженията от събитията в Близкия изток върху сигурността в Европа и въпроса за връщането на онези мигранти, за които няма основание да останат в ЕС. Онези, които могат да създадат обществена заплаха, трябва незабавно и принудително да бъдат връщани, настоя Йохансон.

Много е важно да подобрим връщанията, посочи тя. По нейните думи преговорите по промените в европейското миграционно законодателство напредват, но все още няма съгласие при какви условия мигрантите, на които не е било предоставено убежище, да бъдат връщани там, откъдето са пристигнали.
Николай Желязков/БТА