евреи
евреи / iStock/Getty Images

Лидерите на еврейската общност в Германия изразиха тревога от скока в подкрепа на крайнодясната "Алтернатива за Германия" на регионалните избори в провинция Тюрингия само седмици след антисемитска атака.

Водена от една от най-радикалните си фигури Бьорн Хьоке, антиимигрантската, антимюсюлманската партия "Алтернатива за Германия" удвои резултата си от предишните избори през 2014 г. до 23,4% в бившия комунистически регион и нокаутира ХДС на канцлера Ангела Меркел, останала на второ място.

Ръководителят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер заяви, че успехът на партията вече не може да бъде отхвърлен само като "протестни гласове", защото няма отричане на крайнодясната екстремистка идеологияи в Тюрингия.

Хиляди протестираха в Берлин срещу десния екстремизъм и антисемитизма (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

"Всеки, който гласува за АзГ в неделя, споделя отговорността за постепенното подкопаване на основите на нашата демокрация", каза Шустер и добави, че АзГ е примамила избирателите "с евтина расистка пропаганда".

Шарлот Ноблоч, оцеляла в Холокоста, която оглавява еврейската общност в Мюнхен, заяви, че фактът, че партията е в състояние да генерира толкова силен резултат, показва, че „нещо фундаментално е излязло извън релсите в политическата ни система“.

Тя предупреди, че избирателите, подкрепили "Алтернатива за Германия", са "подкрепили партия, която от години подготвя почвата за отрицание и насилие от крайнодесните".

Кристоф Хюбнер, заместник-председател на Международния комитет за Аушвиц, който представлява оцелели от нацисткия лагер на смъртта, също изрази опасения от тенденцията.

Нападателят на синагогата в Хале призна вината си, действал по антисемитски мотиви
 

"За оцелелите от германските концентрационни лагери това силно увеличение на гласовете за "Алтернатива за Германия" е нов ужасяващ знак, който поражда страх от по-нататъшно консолидиране на десните екстремистки тенденции и нагласи в Германия", каза той.

Силният резултат на крайната десница дойде въпреки широко разпространените критики след нападението от 9 октомври в източния град Хале, където заподозрян неонацистки стрелец се опита и не успя да щурмува синагога и след това застреля двама души отвън.

След кървавата атака комисарят за борба с антисемитизма Феликс Клайн, както и много други критици, твърди, че АзГ е станала жертва на размяна на подстрекателни антиеврейски настроения. Местният лидер на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия, Хьоке, беше силно критикуван заради радикалните си изказвания, а политическите фигури настояха лидерите на крайнодясната партия да го освободят.

Нападателят от Хале публикувал антисемитски манифест (ВИДЕО)
 

47-годишният политик определи паметника на Холокоста в Берлин за "паметник на срама" и призовава за "180-градусова смяна" в културата на памет в Германия за престъпленията срещу човечеството, извършени от нацисткия режим.

Основният му предизвикател в напрегнатия вот на изборите в Тюрингия, кандидатът на ХДС Майк Моринг, нарече Хьоке "нацист" в хода на кампанията.

Триумфиращият Хьоке каза на привържениците си в неделя вечерта, че 30 години след падането на Берлинската стена, Тюрингия гласува за втора революция, "Преход 2.0", и каза "ясно" не "на закостенелия партиен пейзаж". 

БГНЕС