Ево Моралес се обяви за победител на изборите
Ево Моралес се обяви за победител на изборите / снимкa: БГНЕС

Действащият президент на Боливия Ево Моралес обяви победата си на изборите, без да дочака обявяването на официалните резултати и веднага след като опозицията призна поражението си, предаде ИТАР-ТАСС.

Според екзит пол проучванията за Моралес са гласували повече от 62 процента от избирателите, а за основния му опонент - бившият губернатор на департамент Кочабамба Манфред Рейес Вия от опозиционния алианс "Прогресивен план за Боливия - Национална конвергенция" - едва 23 на сто от гласоподавателите.

Държавният глава приветства ликуващите си привърженици от балкона на президентския дворец и обеща да ускори процеса на преобразования в страната, поела по пътя на изграждането на "социализма на 21-ви век".

По предварителни данни управляващата партия "Движение за социализъм" печели мнозинство и в двете камари на боливийския парламент, пише БТА. Официалното огласяване на предварителните официални резултати от президентските и парламентарните избори бе отложено за утре.

Изборите в Боливия се състояха предсрочно съгласно приетата с референдум през януари нова конституция, която предоставя повече права на дискриминираното в течения на цялата история на страната индианско коренно население.