Ево Моралес предложи страните от Латинска Америка да изгонят посланиците на САЩ
Ево Моралес предложи страните от Латинска Америка да изгонят посланиците на САЩ / снимкa: БГНЕС

Страните от Латинска Америка трябва да изгонят посланиците на САЩ, докато Вашингтон не вдигне ембаргото срещу Куба. Това заяви боливийският президент Ево Моралес на среща на върха на страните от региона.

Ще направя предложение, което няма да се хареса на мнозина - да поставим срок новото правителство на САЩ да вдигне икономическата блокада срещу Куба, заяви Моралес. Предложението му обаче не срещна голяма подкрепа от другите лидери от региона. Много от тях изразиха надежда, че новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще възприеме по-приятелски подход към левите правителства, които държат властта в много от латиноамериканските страни.

Според домакина на срещата, президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва, страните от региона трябва да изчакат да видят каква политика ще следва новото американско правителство.Той обаче призна, че ембаргото срещу Куба, което Вашингтон поддържа от 1962 г., вече е "лишено от всякакъв смисъл", но призова да се изчака позицията на новата власт в САЩ. На срещата на върха в бразилския курорт Коща ду Сауипи участваха представители на 33 страни от региона, сред които 31 държавни глави. В заключителната си декларация от срещата лидерите все пак поискаха САЩ да сложат край на ембаргото срещу Куба. "Не хвърляйте обувки" - това помоли журналистите бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва в края на срещата, с което предизвика бурен смях в залата.